Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sportfilm Liberec 2020 zná svoje vítěze

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 12. 10. 2020 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Ve dnech 1. – 10. října se konal v Liberci již 23. ročník festivalu sportovních filmů s mezinárodní účastí SPORTFILM LIBEREC 2020 – INTERNATIONAL FICTS FESTIVAL. Nad letošním ročníkem převzal záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta, dále primátor Statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník a Česká unie sportu.

Letošní ročník byl doplněn řadou doprovodných akcí a ty se setkaly s velkým zájmem veřejnosti. Již od 24. září byly na centrálním náměstí v Liberci k vidění velkoplošné panely s fotkami mapujícími výstup horolezkyně Kláry Kolouchové na himalájskou K2. 

Den vyhlášení výsledků festivalu byl plný dalších doprovodných akcí – nejdříve to byla on-line beseda s pracovníky Národní sportovní agentury o financování sportu v ČR, následovala beseda s Klárou Kolouchovou a Janou Počtovou, režisérkou filmu „K2 vlastní cestou“. Poslední akcí pak byla beseda vynikajícího českého tenisty Radka Štěpánka a Leo Jakimiče, majitele světoznámé firmy Lasvit.

Slavnostní vyhlášení výsledků moderovala vynikající sportovkyně – Lucie Pešánová Hrstková.

Ačkoliv se řada akcí potýkala a potýká s dopady celosvětové pandemie COVI-19, zdá se, že organizátorům libereckého festivalu napomohla v tom směru, že umístění soutěžních snímků na YouTube a možnost jejich vyhledávání a sledování přes festivalové webové stránky oslovila výrazně větší okruh zájemců, o čemž svědčí téměř tři tisíce vstupů dle statistiky sledovanosti prostřednictvím kanálu sportfilm.

Na festival se přihlásilo prostřednictvím Film free 356 filmů, přes festivalové stránky další 41 film a dalších 54 snímků nabídlo FICTS. V konečném výběru pak soutěžilo 38 snímků ze 13 zemí světa.

Hlavní cenu 23. ročníku získal snímek KRIPL TRIP v režii Radka Siebera, produkce Image Pro.

Cenu Jiřího Kössla, kterou uděluje Česká olympijská akademie získal fotbalista Michal Sadílek.

V jednotlivých kategoriích zvítězily snímky:

  • Olympijské hry – olympijské ideje: GOODBAY OLYMPIC z produkce Limoo Film , Irák
  • Dokumenty: K2 VLASTNÍ CESTOU, režie Jana Počtová, produkce Bontonfilm
  • Sportovní osobnosti: BALKÁNEM NAHORU DOLŮ S ADAMEM ONDROU – RUMUNSKÝ REKORD
  • Reportáže: CONNECTION, režie a produkce Jan Žůrek
  • Metodické a vzdělávací: SKAUTSKÁ POŠTA – JOSEF RÖSSLER-OŘOVSKÝ, Pavel Hejnal, ČT
  • Upoutávky: EMBLEM OF OLYMPIC WINTER GAMES BEIJING 2022,  produkce Číny
  • Sportovní film: AT HOME WITH…NICK MULLINS, režie a produkce Paul a James Longley
  • Snímky sportovních klubů: VRTAISLAVICKÝ BĚHOUN 2019, RunBo Team a Pavlů Innovation s.r.o

Tradiční vyvrcholení národních přehlídek filmů z jednotlivých zemí se mělo konat od 7. – 11. listopadu 2020 v italském Miláně. Bohužel, i v Itálii, do tohoto světového finále zasáhla pandemie koronaviru – a tak celý 38. ročník se odehrál on-line.

Snímky, které reprezentovaly Českou republiku a liberecký festival se mezi těmito finalisty rozhodně neztratily, o čemž svědčí i získání tří ocenění Mention D´Honneur za nominaci mezi pět nejlepších snímků v daných kategoriích. Uspěly tyto snímky:

  • V kategorii „dokumenty-sportovní týmy“: snímek CONNECTION, v režii a produkci Jana Žůrka
  • V kategorii „upoutávky-sportovní příběhy“: snímek HANNAH GRANT 2019“ v režii Jana Žůrka a v produkci Outdoor concept
  • V kategorii „dokumenty-jednotlivci“: snímek BALKÁNEM NAHORU A DOLŮ S ADAMEM ONDROU – RUMUNSKÝ REKORD, v režii Petra Horkého a v produkci České televize

Článek nemohu zakončit jinak než výrokem Radka Štěpánka: „Moc rád jsem přijal pozvání do Liberce. Sportfilm se mění ve světového hráče, a já u toho chci, jako národní patriot, být“.

Za organizátory festivalu chci poděkovat Libereckému kraji za podporu, bez níž bychom nebyli schopni festival pořádat.

 

TZ a text: Ing. Vladimír Boháč, vicepresident festivalu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky