Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Žáci se opět utkali o ceny v soutěži Kraje pro bezpečný internet

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 06. 2022 16:20
  • Školství

Sdílet článek

Kraje pro bezpečný internet. Tak se jmenuje celostátní projekt, jehož součástí jsou on-line kvízy s tématikou internetové bezpečnosti. Zapojily se do něj i děti z Libereckého kraje.  Vítěze v pátek 13. května ocenili v zasedací místnosti číslo 111 v přízemí krajského úřadu zástupci odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu krajského úřadu.

„V dnešní době je internet nepostradatelnou součástí našich životů. Je to ale zároveň virtuální svět plný nástrah a nebezpečí. Jsem proto velice rád, že existují projekty, jakým je tento. Díky němu se děti snáze vypořádají s rizikem tohoto prostředí a budou lépe připraveni na řešení jeho negativních důsledků,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Soutěžící si mohli na webových stránkách www.kpbi.cz prostudovat e-learningové kurzy a krátké videospoty a ověřit si své znalosti v základním Soutěžním kvízu. Pro úspěšné řešitele byla následně i jeho složitější varianta Kvíz Plus, obsahující náročnější otázky. K 28. únoru tohoto roku, kdy byla soutěž ukončena, se zaregistrovalo zhruba 37 tisíc soutěžících z celé republiky, z toho téměř 33 tisíc žáků a studentů a z celkového počtu registrovaných jich téměř 22  tisíc soutěžní kvízy úspěšně absolvovalo.

Výherce soutěžního kvízu, kteří úspěšně kurz absolvovali, vylosoval krajský koordinátor primární prevence v měsíci březnu. Losovalo se ve dvou kategoriích: od osmi do dvanácti a od třinácti let výš; vždy po třech výhercích.

Z mladší skupiny byly vylosovány Linda Hříbalová a Barbora Arnoldová ze Základní školy Aloisina Výšina, Liberec a Karolína Švandová ze Základní školy Rynoltice. V kategorii starších to byli Kristýna Oščatková ze Střední umělecko-průmyslové školy Jablonec nad Nisou a Natálie Moiselová a Daniel Hudec ze Střední školy Klíč v České Lípě.

Výherci dostali například herní myš, sluchátka, fitness náramek nebo chytré hodinky. Ty do soutěže věnovali sponzoři projektu — firmy Microsoft a Gordic a sdružení CZ.NIC.

Mezi 1. a 3. dubnem se uskutečnilo on-line finálové krajské kolo soutěžního Kvízu Plus, ve kterém se utkalo pět z nejrychlejších řešitelů ze škol v Libereckém kraji. Všechny první tři místa nakonec obsadili žáci ze Střední průmyslové školy v České Lípě – na prvním místě Daniel Schneider, na druhém místě Marek Borůvka a na třetím místě Lukáš Vytiska. Za jejich vědomosti z oblasti internetové bezpečnosti na ně čekaly opět ceny — x-box, bezdrátový ovladač k herní konzoli, bezdrátová myš a další. Daniela Schneidera dále čeká celorepublikové kolo, jež se uskuteční 14. června na pražském magistrátu.

Další ročník soutěže se bude konat od 1. září 2022 do 28. února 2023. V rámci projektu jsou plánována nová témata – sociální sítě, reklamy na internetu, podvodné e-maily a phising, mediální gramotnost – hoaxy a fake news, Všechna videa pro žáky a studenty, pro seniory, pro rodiče malých dětí, ale i odborníky v pomáhajících profesích jsou volně dostupné na Facebooku, webu www.kpbi.cz a na YouTube.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky