Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vítězné dětské soubory z Dlouhomosteckých divadelních hrátek - Čertíci, Jeřinka a Dráček, si zahrají v libereckém Malém divadle

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 05. 2015 13:49
  • Školství
  • Zastupitelstvo

Sdílet článek

Na Dlouhomosteckých divadelních hrátkách dětských souborů obsadil 1. místo dramatický kroužek Čertíci ze ZŠ Aloisina výšina s pohádkou  O kůzlátkách a vlkovi. Druhý skončil kroužek Jeřinka ze ZŠ a MŠ Mníšek – Jeřinka, který zahrál  Ondráškovu abecedu, a třetí pořádající soubor Dráček ze a ZŠ a MŠ Dlouhý Most s  Havířská pohádkou neboli známým vyprávěním Dařbuján a Pandrhola od Jana Drdy.

Všechny tři vítězné soubory se podle slibu Jakuba Kabeše, vedoucího marketingového oddělení Divadla F.X.Šaldy v Liberci, představí  svá představení v Malém divadle veřejnosti  28. června od 15 hodin.

„Rád jsem předal  zajímavou cenu  Divadla F.X.Šaldy v Liberci. Určitě bude pro všechny dětské soubory jedinečným zážitkem zahrát  si ve skutečném divadle,“ řekl. Jakub Kabeš.
Dlouhomostecké divadelní hrátky, určené pro žáky prvního stupně základních škol, se letos konaly již  pošesté. Tradici založila ředitelka ZŠ a MŠ v Dlouhém Mostě Iva Podšívá, které se  podařilo ve spolupráci s obcí Dlouhý Most zorganizovat   divadelní festival dětských souborů, kterého se účastní každý rok kolem 150 dětí.

            „Porota, ve které  letos zasedli  Ladislav Ondráček, ředitel castingové agentury Praha, Dominik Vrba, absolvent divadelní konzervatoře, a Anna Polívková, známá herečka a tanečnice, byla  k dětem velice vstřícná, ale podle jejich slov to bylo nejtěžší rozhodování poroty ze všech šesti ročníků. Děti i jejich vedoucí se opravdu zdokonalují a laťka už je položená hodně vysoko,“ zdůraznila ředitelka festivalu Iva Poršová.

„Děti si to opravdu užily a porota nešetřila chválou,“ dodala s potěšením.

„Byla to úžasná přehlídka, oceňuji všechny učitelky, které dětem věnují mnoho času a úsilí, aby jejich představení měla bez výjimky tak skvělou úroveň,“ potvrdila vysoký standard festivalu krajská radní pro školství Alena Losová, která převzala nad Hrátkami záštitu a sledovala  takřka všechna představení.

Přehlídku zahájila „Princezna na hrášku“ podle knihy H.Ch. Andersena  v nastudování souboru Barbucha ze ZŠ Vratislavice nad Nisou.  Dětský soubor zaujal kromě jiného tím, že si postačil s minimem rekvizit a původní text byl obohacen o postavy šaška a bubeníka a hru na flétnu.

Základní a mateřská škola Vítkováček z Vítkova u Chrastavy přijela letos na přehlídku podruhé. Zatímco vloni bodovala s Karkulkou, letos zaujala pohádkou o neposlušných kůzlátkách. Vystoupení skvěle doprovázela  na klávesy učitelka Eva Mišková.

Líný Honza  v podání žáků liberecké  ZŠ Oblačná zaujal nápaditými rekvizitami, netradičním pojetím a dobrým výběrem hlavních aktérů.

I druhé představení souboru Barbuchy - krásné vyprávění O velké řepě s verši Františka Hrubína,  mělo jednoduché ztvárnění textu. Překvapením byly kulisy malované na plátno.

Početně největší  třicetičlenný soubor Dráček ZŠ Dlouhý Most za Dařbujána a Pandrholu získal nemalé sympatie diváků         

Dramatický kroužek Kašpárek ze ZŠ Chrastava  pod vedením učitelky Ivany Bláhové působí už šest let. Na přehlídku přijel s úsměvným vyprávěním Mach a Šebestová, v němž nechyběl ani oblíbený pes Jonatán.

            Nápadité a neotřelé kulisy ve spojení s hrajícími maňásky  - tím mile překvapila Monika Veselá a Šárka Malinová  se svými jedenadvaceti Čertíky ze ZŠ Aloisina výšina v Liberci.. Jak se ukázalo, vítězné vystoupení bylo skutečným pohlazením  a osvěžením. a zaslouženě vyhrály.

            Mníšecká Jeřinka svým představením Ondráškova abeceda nejen pobavila, ale . přinutila diváky k přemýšlení. Děti předvedly dobrý herecký výkon, ukázaly, že také písmenka se dají vcelku dobře „ochočit“.

Porota rovněž vyhlásila i tři nejlepší herecké výkony: Denisa Ramseidlová - ZŠ Oblačná, David Košák - ZŠ a MŠ Dlouhý Most a Natálie Strnadová - ZŠ Chrastava..

Všichni účastníci obdrželi netradiční ceny z keramické dílny v Dlouhém Mostě.

Celý čtyřhodinový festival moderoval Tomáš Beneš z Českého rozhlasu Sever, porotci na závěr uspořádali autogramiádu, kterou žáčci náležitě využili.

Poděkování patří také Jizerským pekárnám, které i v letošním roce nachystaly skvělé občerstvení v podobě sladkého pečiva..

Více foto viz: http://zsmsdlouhymost.rajce.idnes.cz/Dlouhomostecke_divadelni_hratky_2015/

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky