Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Také novoborská firma Egermann se hlásí ke spolupráci se sklářskými školami

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 02. 2014 15:10
  • Školství

Sdílet článek

S historií i současností seznámil hejtmana LK Martina Půtu majitel sklářské firmy Egermann s.r.o v Novém Boru Robert Uksa.

Setkání a prohlídky provozu se zúčastnil také starosta Okrouhlé Jiří Vosecký.

„Historie i současnost společnosti je spjata s nejvýznamnější osobností sklářského průmyslu Friedrichem Egermannem a jeho vynálezem - červenou lazurou z poloviny 19-tého století,“ řekl mimo jiné majitel hostů při prohlídce vzorkovny a mnoha provozů a dílen.

Podle něj se firma Egermann specializuje výhradně na výrobu ručně zdobeného skla. Sortiment je tvarově velmi široký – kalíšky, odlivky, lahve, džbány, narghile, mísy, dózy, poháry, vázy, lustrvázy, svícny, zvonky, košíky, flakony, likérové, čajové, pivní, vodové, mocca i bowle soupravy. Výrobní program se skládá z celé řady výrobních skupin podle způsobu zušlechtění.

„Vyrábíme ručně zdobené užitkové, dekorativní a umělecké sklo – z  lazurovaného skla a perokresby vzniká malované sklo, vysoký smalt, broušené a ryté hutní sklo, ruční kalíškovina, umělecké rytiny či hranované sklo. Zabýváme se také restaurováním a výrobou vitráží, lustrů a svítidel,“ vypočítal namátkou Robert Uksa s tím, že  firma zaměstnává na 300 lidí. ¨

„Část z nich jsou vězni ze Stráže pod Ralskem, kterým tak umožňujeme smysluplnou práci,“ doplnil.

Hejtmana například zajímalo, jak se Egermann staví ke spolupráci se sklářskými školami a odpověď jej potěšila.

„První kontakty s ředitelkou novoborské střední školy Ilonou Jindrovou jsou již navázány, máme tu i prvního žáka. Stipendiu, které bychom vybraným učňům vypláceli, se nebráníme. Hlavně aby byl dostatek zájemců,“ zdůraznil majitel firmy, který se právě vrátil z velkého sklářského veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Navštívil jsem v poslední době  několik sklářských firme na Novoborsku a musím říci, že jejich narůstající prosperita přispívá ke stabilizaci nezaměstnanosti v tomto regionu a k rozvoji města a jeho okolí. Je to i signál pro nastávající studenty, že sklářský obor má opět dobrou perspektivu a může být nyní pro absolventy základních škol, kteří se hlásí na střední školy a učiliště, zajímavý a  atraktivní,“ zhodnotil návštěvu hejtman. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky