Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studující kováři ze SOŠ Jablonecká v Liberci podpořili obor Strojírenské práce

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 03. 2015 15:36
  • Školství

Sdílet článek

Od září 2013 do konce června 2015 je na SOŠ Liberec, Jablonecká 999, realizován projekt TechUp Díky projektu byly vybaveny učebny oboru vzdělávání 23-51-E/01 Strojírenské práce o nová zařízení pro výuku jak v rámci vzdělávání, tak i pro mimoškolní aktivity žáků.

Projektu se zúčastní všichni žáci studující obor Strojírenské práce, jinak se jim říká kováři, buď při samotné výuce, nebo formou exkurzí na zaměřených na praktické ukázky technických zařízení pro propojení teoretické výuky s praxí.

„Žáci již navštívili Technické muzeu v Praze, Letecké muzeum letiště Kbely, Vodní elektrárnu Orlík a výrobní závod Škoda Auto včetně muzea v Mladé Boleslavi. Současně každé pondělí probíhá kroužek Kovářské práce, který navštěvují samotní žáci SOŠ Liberec, možná budoucí kováři, pravidelnou členkou je i jedna dívka,“ uvedl učitel Pavel Knobloch.

Významnou částí projektu je podle něj realizace projektových dnů. Koordinátor David Liška shrnul zkušenosti z realizace takto:

„Projektové dny jsou připraveny pro žáky základní škol, dosud naši školu navštívilo 180 žáků základních škol ve 12 projektových dnech. Žáci ze základek celé dopoledne pracovali ve strojařské dílně, kdy pod vedením učitele odborného výcviku Josefa Helebranta vyráběli kovaný čtyřlístek, podkovičku pro štěstí či přívěsek v podobě zvířecí tlapky. Z hotových výrobků, které si i odnesli domů, měli žáci velikou radost. Vždyť to byl třeba i dárek vyrobený vlastníma rukama.“

Cílem projektu, který je realizován pro 29 partnerských středních škol Libereckého kraje, je mimo jiné podnítit zájem žáků základních a středních škol o přírodovědné a technické obory. Koordinátorka Ing. Milena Hanyková věří, že nastartované aktivity v projektu škola udrží i po jeho ukončení.

„Několik dětí z minulého školního roku je letos již žáky SOŠ Liberec, samozřejmě v oboru Strojírenské práce,“ potvrdila Hnyková.

Projekt TechUp - Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji, reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/44.0013 je realizován z prostředků ESF, z operačního programu Vzděláváním ke konkurenceschopnosti a rozpočtu ČR.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky