Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skleník, fotbálek i stojan na boty. Žáci z Libereckého kraje dali nový život PET lahvím v soutěži Business Talent 2023

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 12. 2023 10:05
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Soutěž pro žáky základních škol z Libereckého kraje Business Talent 2023 již zná své vítěze. Necelé dvě stovky osmáků a deváťáků poměřily síly v dílně iQFABLAB již potřetí. Za úkol tentokrát dostali vymyslet, vyrobit a odprezentovat prototyp výrobku z použitých PET lahví a dalšího odpadu. V duchu principů cirkulární ekonomiky a hesla soutěže „Nevyhoď, použij!“

Za dobu konání přivedla soutěž Business Talent k moderním technologiím téměř šest set mladých lidí. Vymyslet a vyrobit si v minulých ročnících vyzkoušeli módní doplňky, ale i pomůcky pro tělesně postižené. Seznámili se u toho s programováním a obsluhou laserové řezačky nebo s 3D tiskárnami.  

„Žákům základních škol jsme letos během osmi kol vysvětlili principy cirkulární ekonomiky založené na sdílení, pronájmu, opětovném použití, opravě, renovaci a recyklaci produktů,“ uvedla koordinátorka projektu Jana Kolafová z liberecké iQLANDIE. Právě v libereckém science centru se konal již třetí ročník této kreativní soutěže.

„Soutěžícím dáváme prostor ukázat, co v technice dokážou. Reagujeme na rostoucí poptávku po technických profesích. Že to má své opodstatnění, potvrzuje zájem firem, letošní ročník podpořilo rekordních třináct subjektů z regionu,“ dodal Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. 

Dlouhodobým partnerem soutěže je turnovský Crytur, který nedostatek kvalitních technických pracovníků vnímá dlouhodobě. „I proto nám podpora technické soutěže v regionu přijde smysluplná. Na formátu oceňuji, že si soutěžící vyzkouší nejen práci na vývoji prototypu, ale že musí také odprezentovat jeho přínos pro potenciálního zákazníka. Přesně s tím se pak setkají praxi, řekl Jan Bitman, marketingový manažer Cryturu. „Dávat mladým lidem možnost přetavit své vize do něčeho hmatatelného musí dávat smysl každé technologické firmě. To jsou podle mě nejdůležitější zkušenosti do života, doplnil ho Michal Virius, marketér společnosti Millenium Technologies. 

Soutěž přinesla řadu neokoukaných nápadů a do finále postoupilo osm nejlepších výrobků z PET lahví. Porotu nejvíce zaujal funkční stojan na boty žáků ze ZŠ Riegra Semily, na stupně vítězů ho doprovodil ekoskleník ze ZŠ Turnov 28. října a ekofotbálek ze ZŠ Kamenický Šenov. Cena veřejnosti zůstává v Liberci v ZŠ Vrchlického za sadu nádobí z recyklovaných materiálů. 

Bylo to právě téma cirkulární ekonomiky, co do otevřené dílny přivedlo vítěznou třídu ze Semil. „Přišlo mi smysluplné, že si naši žáci vyzkouší ekologickou výchovu v praxi. Navíc na konkrétním úkolu, během kreativní týmové práce, řekla učitelka Daniela Zatloukalová ze ZŠ Riegrova Semily. Ve vítězství však nedoufala. „Na finálové video jsme měli šibeniční termín. Kluci potvrdili, že pod tlakem vznikají ty nejlepší věci.    

Tvůrčí proces vedoucí od nápadu k funkčnímu prototypu je ostatně základním pilířem soutěže. „Žáci si vyzkouší, že kýžený výsledek je potřeba odpracovat. Hlavou i rukama, kvitoval Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Otevřená dílna podle něj pro tento účel nabízí ideální prostředí, které žáci ve školách běžně nenajdou. 

Poděkování na závěr: Za tým pořadatelů Agentury regionálního rozvoje, Libereckého kraje a science centra iQLANDIA Liberec děkujeme sponzorům: Atrea, CiS systems, Crytur, Ekokom, FCC, Globus, Nadace Jablotron, Kamax, Millenium Technologies, Nadace Preciosa, Nadační fond Gago, Praktik system, Smart Life. 

Fotografie z vyhlášení zde: https://www.flickr.com/photos/194202659@N06/albums/72177720313087234

(v dalších albech pak najdete fotografie z jednotlivých kol a fotky výrobků)

Text a kontakt pro media:

Veronika SLAVÍKOVÁ, manažerka marketingu a obchodu iQLANDIA

slavikova@iQlandia.cz, 730 573 450

logo smart

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky