Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklářská škola v Kamenickém Šenově slaví 165. výročí 

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 03. 2021 09:15
  • Školství

Sdílet článek

Dne 31. března 2021 uplyne již 165 let od založení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, nejstarší sklářské školy v Evropě, která za dobu své existence vychovala řadu sklářských odborníků.

Je to již 165 let, kdy byla v roce 1856 založena v Kamenickém Šenově škola kreslení, malby a modelování. Jejím prvním ředitelem byl akademický malíř Jan Dvořáček z Dobrušky, který byl do Kamenického Šenova pozván, aby zahájil odborné vyučování. Vznik školy iniciovali majitelé sklářských a lustrařských firem z oblasti kamenicko-šenovska, kteří vycítili potřebu kvalitního vzdělávání pro sklářské mistry a tovaryše. 

Na těchto základech stojí dnešní sklářská škola, která se snaží udržovat výjimečné vztahy s výrobci skla a svítidel z blízkého i vzdáleného okolí, tak jak bylo nastaveno v jejích začátcích. Mezi největší sociální partnery školy patří firmy Preciosa Lighting Kamenický Šenov, Moser Karlovy Vary, Crystalex Nový Bor, Pačínek Glass Kunratice a řada dalších výrobců a zušlechťovatelů skla. Vzděláváme a vychováváme budoucí zaměstnance těchto podniků a dbáme na to, aby vzdělávací program obsahoval tradiční řemeslné dovednosti v oblasti broušení, malování, rytí skla a výroby svítidel, tak jako znalosti nových technologií a počítačových metod, které výrazně promlouvají do současného sklářského průmyslu. Velké množství absolventů SUPŠS odchází studovat VŠ uměleckého směru, jako tomu bylo v minulosti, kdy naše škola stála u uměleckých začátků legend českého i světového sklářského umění, jakými jsou René Roubíček, Vladimír Kopecký, Jiří Šuhájek, Ivo Rozsypal a řada dalších.

Dlouhá tradice a poctivá práce našich předchůdců nás zavazuje a vybízí k udržování vysokého standardu vzdělávání v oblasti zpracování a technologie skla a svítidel, a také v oblasti výtvarného navrhování a designu.  Zájem  o studium sklářského umění a designu mezi mladými lidmi stále roste.

Škola patří k jedněm z nejlépe vybavených sklářských institucí na světě, také díky rozsáhlé rekonstrukci z roku 2019 a jejímu modernímu a profesionálnímu vybavení. Díky podpoře Libereckého kraje bylo otevřeno Centrum odborného vzdělávání uměleckoprůmyslové (COV) s nově vybavenými dílnami a ateliéry. COV slouží hlavně pro žáky naší školy a ostatní žáky uměleckých oborů. Prostory umožňují  organizování workshopů a setkání studentů, pedagogů školy a veřejnosti, čímž se popularizuje sklářské řemeslo a umění. Bohužel však díky současné epidemiologické situaci zatím Centrum nemělo možnost fungovat tak, jak bychom si přáli.

Udržujeme školu mezi vybranými elitními vzdělávacími institucemi, což potvrzuje i patronát UNESCO, který SUPŠS Kamenický Šenov zařadil do sítě vybraných škol ASPNet už v roce 2015.

U příležitosti 165. výročí plánuje škola, z důvodu pandemické situace, oslavy pro veřejnost zorganizovat v září 2021 přímo ve škole v Kamenickém Šenově. V plánu je tradiční sjezd absolventů a výstava v nově instalované Galerii sklářské školy. V červnu 2021 uspořádá Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově výstavu školních historických artefaktů ze sbírek muzea a školy.

TZ: Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky