Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odkaz horolezců československé expedice žije díky závodu dál

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 02. 2020 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Jablonec nad Nisou se v předvečer oficiálního zahájení Jizerské padesátky stal místem setkání těch, kteří před padesáti lety v Peru ztratili své nejbližší a přátele. Na vzpomínkové setkání spojené s předáním číslovaných stříbrných medailí od České mincovny přijela i velvyslankyně Peru, zástupci Libereckého kraje, Jablonce nad Nisou, Liberce a další hosté.

„Jsme rády, že si na naše muže po tolika letech někdo vzpomněl,“ shodly se manželky horolezců, kteří zahynuli pod lavinou kamení, sněhu a bahna před padesáti lety při zemětřesení v peruánských Andách. Na slavnostní předávání stříbrných pamětních číslovaných medailí Huascarán Peru 1970 přišli zástupci většiny rodin. V Jabloneckém kulturním a informačním centru s koloritem fotografií jednoho ze zahynuvších horolezců Viléma Heckela se sešlo i mnoho významných hostů. „Tuto děsivou katastrofu nikdy z našich pamětí nevymažeme. Odkaz tragicky zesnulých horolezců bude žít dál," prohlásil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.  

„Jsme poctěni přítomností vzácného hosta, peruánské velvyslankyně Liliany De Olarte de Torres Muga, která společně členem představenstva České mincovny, Alešem Brixem předávala rodinám jejich pamětní medaile. Letos jsme se velmi rádi stali partnerem Jizerské 50, která běží jako Memoriál expedice Peru 1970. Tuto medaili z mosazi dostává také každý závodník ke svému startovnímu balíčku,“ uvedla Lenka Klimentová, koordinátor projektu České mincovny. Velvyslankyně ve zdravici pro přítomné zmínila, že při tehdejším tragickém zemětřesení zahynulo 70 000 Peruánců.

Medaile v mimořádné emisi Česká mincovna razila podle návrhu akademického sochaře Jiřího Dostála a autorem fotografie na číslovaném blistru je Jiří Hladík, který před čtvrt stoletím pod Huascarán připravil expedici s některými pozůstalými k památníku věnovaném československým horolezcům.

 „Liberecký kraj je krajem mincovním. Na našich mincích a medailích vzdáváme hold významným osobnostem českého i světového věhlasu. Kdo jiný než my bychom tuto trvalou připomínku na horolezce měli realizovat,“ dodal Aleš Brix z České mincovny. Své číslo na hraně medaile má ale šestnáct kusů. Patnáct si převzali nejbližší z rodin horolezců. V pořadí první následný kus je určen při charitativní účely. Česká mincovna jej hodlá vydražit. „Zatím jednáme, nechceme předjímat a zveřejňovat více,“ upozornila Lenka Klimentová.

Stříbrné nečíslované medaile získali od České mincovny také nejlepší tři Češi a tři Češky v závodě na padesát kilometrů.

TZ: Česká mincovna

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky