Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Město, ve které žijeme

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 03. 10. 2017 11:19
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

V Liberci si vyzkouší jedinečnou akci nazvanou Občanem na 72 hodin. Již od 1. září probíhá sběr nápadů a námětů na zlepšení života a veřejného prostoru v Liberci prostřednictvím webové aplikace na72hodin.cz. Do této akce se může zapojit kdokoli, avšak lidé do 30 let věku mohou získat i finanční příspěvek na realizaci a podporu mentora při realizaci akce. Sběr nápadů bude probíhat do 15. 10. 2017.

,,Chceme tím dosáhnout toho, aby se lidé aktivně zapojili do tvorby místa, ve kterém žijí. Být občanem není jen o placení poplatků, daní a občasné účasti u voleb. Je to více o tom, že se můžeme sami aktivně zapsat do podoby našeho města a kvality života v něm,“ sděluje hlavní myšlenku Antonín Ferdan, iniciátor projektu.  Projekt cílí primárně na středoškolskou či vysokoškolskou skupinu obyvatel, ale nezavírá se ani před mladšími a staršími. ,,Pro nás je důležité, že někdo má konkrétní nápad, chce něco měnit, a bude to mít dopad právě na Liberec. Myslíme si, že je to akce ideální pro školy, školní parlamenty, ale i skauty či nezávislé umělce,“ přibližuje Alena Třebická, jedna z organizátorek projektu. 

Podobná akce se již v České Republice uskutečnila v rámci projektu Dobrovolníkem na 72 hodin. I tentokrát budou podporovány dobrovolnické aktivity, ale i besedy, diskuse, benefiční koncerty a zkrášlování veřejného prostoru. ,,Sami plánujeme i sestavení sítě knihobudek, se kterou jsme již začali. Lidé mohou najít třeba Knihobudky v prostorech Krajské nemocnice Liberec. Co by se nám třeba i líbilo, je vytvoření mobilní aplikace na vytipování míst pro umístění okrasných květin, nebo aplikace na monitorování tzv. brownfieldů,“ říká Dagmar Ferdanová, organizátorka Živých knihoven v Liberci.  

Liberec je město plné kreativních a šikovných lidí, každý se může zapojit a přinést městu něco dobrého. ,,Rádi pomůžeme s každou drobností, nebo i větší věcí. Je to jen o tom dát ostatním vědět, že taková myšlenka existuje. Proto plánujeme v průběhu října setkání všech těchto lidí. K tomu je však potřeba, aby nám napsali a my jim mohli pomoci naším know-how, a díky Erasmus+ i finančně,“ shrnuje Antonín Ferdan. Patrony projektu jsou mimo jiné zpěvák a moderátor Jakub Děkan, Ivan Langr či hejtman kraje Martin Půta.

Více informací: www.na72hodin.cz; antonin.ferdan@gmail.com

Zdroj: LOS - Liberecká občanská společnost, z. s., tisková zpráva

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky