Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Liberec se znovu promění v město módy

09. 09. 2022

Do Liberce se opět vrací soutěž Oděv a textil s podtitulem Bez textilu by nebylo oděvu. Zapojily se do ní stovky studentů z téměř dvaceti škol z celé České republiky i ze Slovenska. Na přehlídkách uvidíte na sedmdesát módních kolekcí. Cílem soutěže je hledání výrazných talentů v nadcelorepublikovém měřítku. Chceme dát prostor mladým tvořivým lidem, kterým se tak otevírají dveře do skutečného světa módy.

Klání základních a středních škol, jejichž talentovaní žáci prezentují na přehlídkovém mole svoji několikaměsíční práci na nápaditých oděvech, se v Liberci poprvé konalo v září 2014. Tehdy ho pořádala místní Střední průmyslová škola textilní, později organizaci převzal Spolek pro pořádání soutěže Oděv a textil, Liberec. Tzv. Textilka pak zůstala v roli spoluorganizátora. Důležitým partnerem je ale i Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci. Po dvouleté pauze se 9. ročník uskuteční opět na akademické půdě.

Studenti středních škol vytvořili kolekce v kategorii vyhlášené spolu s textilní firmou MITOP Mimoň a dále v kategoriích Monte Carlo, Stín a Street Couture. Odborná porota na závěr v každé kategorii vybere tři nejlepší kolekce. Návštěvníci se mohou těšit na několikahodinovou smršť krátkých módních přehlídek. Celým dnem nás bude provázet úžasná moderátorka Lucie Fürstová.

Žáci základních škol budou i letos soutěžit v kategorii Tvoříme nejen z textilu. Nebude chybět ani vyhlášení výsledků ve speciální výtvarné kategorii Módní kresba, tento rok na téma Maškarní. Do té nám žáci od dětí navštěvujících mateřskou školku až po deváťáky zaslali skoro dvě stě malovaných návrhů oděvů.

Všichni zájemci, kteří se chtějí přesvědčit o talentovanosti naší mládeže, se mohou na jejich kolekce podívat ve středu 14. září od 9 hodin v aule budovy G Technické univerzity v Liberci. Součástí doprovodného programu jsou pak mj. i různé workshopy, výstava všech návrhů na téma Maškarní a prohlídka prostor Fakulty textilní. Více informací naleznete na webu http://www.odevatextil-liberec.cz.

TZ:

Jiří Beneš

Spolek pro pořádání soutěže Oděv a textil, Liberec

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

Zadejte text