Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pokračuje v ochraně měkkých cílů, pomůže v prevenci i tvorbě bezpečnostních plánů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 06. 03. 2024 11:19
  • Školství

Sdílet článek

Zpracování a revize bezpečnostních plánů škol a školských zařízení, teoretická školení, semináře pro zaměstnance a praktická cvičení se zaměřením na útok na měkký cíl. To vše podpoří Liberecký kraj v rámci projektu, který navazuje na dotační titul Ministerstva vnitra z období let 2019–2022. Krajští radní na svém včerejším jednání rozhodli o výběru dodavatele těchto služeb přímým zadáním v rámci pravidel veřejných zakázek malého rozsahu. Bude jím firma Doverville, s.r.o. Celková cena nesmí překročit 2.295.370 korun včetně DPH. Její konečná výše se bude odvíjet od počtu zajištěných aktivit.

„Tyto aktivity musíme odlišit od nedávno vyhlášeného dotačního programu 1.5, ve kterém máme připraveno 5 milionů korun a jenž se zaměřuje na opatření vedoucí k větší bezpečnosti škol jako měkkých cílů, stanovení bezpečnostních priorit, vytvoření funkčního systému ochrany a nastavení provázaných bezpečnostních opatření. Na včerejším jednání krajské rady jsme totiž rozhodli o výběru firmy, která zajistí zpracování a revize bezpečnostních plánů škol a školských zařízení, teoretická školení a semináře pro zaměstnance škol a školských zařízení a praktická cvičení se zaměřením na útok na měkký cíl,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. „Volíme cestu přímého zadání. S firmou Doverville máme totiž velice dobré zkušenosti již z předchozích let, jelikož zajišťovala aktivity v rámci programu, který dotovalo Ministerstvo vnitra. Navíc výběrové řízení by zabralo delší čas, a to si při současné situaci nemůžeme dovolit.“

Cílovou skupinou tohoto projektu jsou školy a školská zařízení zřizované Libereckým krajem (většina středních škol v regionu, pedagogicko-psychologické poradny, speciálně pedagogická centra, dětské domovy a základní školy speciální).

Firma letos počítá s tvorbou bezpečnostního plánu ve 20 případech, k jejich revizi dojde u 10 školských zařízení. V plánu je na rok 2024 také 10 cvičení, o nichž bude kraj ještě informovat. Projekt počítá také se dvěma semináři a jedním rozsáhlým součinnostním cvičením s Policií České republiky.

 Dosavadní stručný přehled práce Libereckého kraje v oblasti bezpečnosti:

  • V roce 2018 organizace seminářů pro odbornou veřejnost
  • 2019–2021 kraj využil dotační titul Ministerstva vnitra na projekt „Ochrana a zabezpečení škol a školských zařízení jako měkkých cílů“
  • Z dotačních titulů vynaloženo přibližně 3,5 milionu korun, zapojilo se 16 škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem a vzděláváním prošlo přes 300 pedagogických i nepedagogických zaměstnanců
  • Dále ve spolupráci s policií – dvakrát do roka cvičení na téma „AMOK – útok aktivního střelce“. Za poslední dva roky se cvičení uskutečnila například na středních školách v Turnově, Frýdlantu, České Lípě a Jablonci nad Nisou

Dotační titul ale skončil, a tak nyní krajský odbor školství má vlastní tříletý projekt na systematické proškolování dalších škol zřizovaných Libereckým krajem včetně jednoduchých metodických návodů k běžnému použití ve smyslu strategie UTEČ, SCHOVEJ SE, BOJUJ!

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky