Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konference na kraji se zabývala pomocí nadaným dětem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 11. 2021 10:30
  • Školství

Sdílet článek

Učitelky a učitele základních škol, stejně jako rodiče, kteří rozvíjejí nadané či mimořádně nadané žáky, podporuje Liberecký kraj. Nadání bylo také tématem jednodenní konference, kterou kraj uchystal koncem října. Program nabídl více než 130 účastnicím a účastníkům workshopy a přednášky prakticky od rána do večera.

„Děti, které vynikají nadáním, jsou motivované, bystré, chtějí se učit a lační po nových informacích v oblastech, které je zajímají. Zároveň ale mohou mít potíže při navazování vztahů s vrstevníky, ve škole se mohou projevovat jako rušivé či nespolupracující děti. Přišly na svět s vysokou mírou kreativity a s nadprůměrnou inteligencí. Žít s takovými dary ale nemusí být vždy úplně snadné, zvláště když kvůli neinformovanosti okolí dochází k psychickým újmám či traumatům. Dospělí, co znají specifické potřeby těchto dětí a pomáhají jim ve vzdělávání a v seberozvoji, si zaslouží pomoc," uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Na konferenci se hovořilo o teorii, stejně jako o praxi. Zpestřením byl zážitkový workshop s názvem psychotělocvik, jehož jednotlivé techniky mohou učitelky a učitelé použít ve třídách za účelem zklidnění nebo vzpruhy svých žáků. Kdo měl zájem, mohl se zapojit do diskuse s psycholožkami z Pedagogicko-psychologické poradny v Semilech či vyslechnout si zkušenosti z hodnocení práce učitele samotnými žáky z pražské základní školy. Nechyběly ani prodejní stánky s pomůckami a hrami vhodnými pro nadané děti. Zakončení akce obstarala předpremiérová projekcíe seriálu Ochránce – emotivního dílu o nepodpořeném nadaném chlapci, který spáchal sebevraždu.

Akce se uskutečnila díky Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II (NAKAP LK II). Jednou z aktivit je zkvalitnění péče o nadané žáky, kterou realizují dvě metodičky nadání a garantky-psycholožky pedagogicko-psychologických poraden v celém kraji.

NAKAP

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky