Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kluci a holky soutěžili v libereckém iQFABLABu o nejlepší módní doplněk. O vítězi můžete rozhodnout i vy!

Mgr. Eva Říhová

odborný zaměstnanec pro externí komunikaci

  • 29. 11. 2021 16:13
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Vymysli, vyrob, ukaž se! Motto osmi kol soutěže Business Talent, kterou v uplynulých dvou měsících hostila liberecká otevřená dílna iQFABLAB. Do soutěžního klání se zapojilo téměř dvě stě kluků a holek z osmých a devátých tříd základních škol Libereckého kraje. Jejich úkolem bylo vymyslet originální výrobek, vyrobit ho a co nejlépe prodat odborné porotě. Soutěž nyní pokračuje finálovým kolem. Od 22. listopadu můžete dát výrobkům hlas i vy.

„Technicky vzdělaní lidé na trhu práce citelně chybí. Silné ročníky techniků, kteří získali vzdělání v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století se chystají do důchodu. O to, kdo je za pět – deset let nahradí, se hraje právě tady a teď," říká Martina Pšeničková, manažerka projektu Smart Akcelerátor Libereckého kraje fungujícího pod hlavičkou Agentury regionálního rozvoje.

Soutěž s cílem podpořit technické profese v regionu spustila Agentura regionálního rozvoje v říjnu společně se science centrem iQLANDIA a inovačním centrem DEX IC, které v Liberci implementuje projekt TalentMagnet.

Výroba je jen jednou ze soutěžních disciplín. Dvacítka dětí ráno usedne do lavic a vyslechne si zadání: módní doplněk. Jako první na ně čeká průzkum trhu a konkurence. Co budeme dělat? Následuje střet s realitou výrobních technologií. Dokážeme vyrobit to, co jsme si vymysleli? Pokud ano, vznikají na počítači technické výkresy a z nich na laserovém gravírovacím a řezacím stroji prototypy, které se dále vylepšují. Ke slovu přijde i hrubá dílna, svěrák, vrtačka nebo bruska. Na závěr je potřeba připravit prezentaci pro porotu. Zahrát si na začínajícího podnikatele, který hledá svého zákazníka i rovnovážnou cenu. Ti, kdo vše zvládnou nejlépe, zvítězí v základním kole a postoupí do finále.

„Chtěli jsme dětem ukázat perspektivu technických oborů, jejich moderní podobu bez špinavých dílen a pachu oleje, zato s hi-tech zařízením. Celé to navíc okořenit podnikatelským myšlením," doplňuje Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání ze science centra iQLANDIA.

Výsledek? Klasika v podobě dřevěného motýlku s věnováním nebo dřevěné bižuterie, vyladěné technické řešení v podobě vrstvených sandálů na pláž nebo originalita v podobě kabelky, která kromě mobilu a peněženky pojme i domácího mazlíčka. O vítězi rozhodne odborná porota a také veřejnost. V hře je 3D tiskárna, robotické stavebnice i noc v planetáriu. Ceny do soutěže věnovaly Nadace Gago, Nadace Preciosa, Liberecký kraj a společnost Datasys.

Hlasovat v Ceně veřejnosti můžete i Vy, a to do 5. prosince 2021. Prezentace vítězných žákovských týmů a hlasování najdete zde: https://bit.ly/business-talent-hlasujte

(Tisková zpráva projektu Smart Akcelerator II Libereckého kraje)

Logo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky