Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Již 14 institucí v kraji je zapojeno do neformálního vzdělávacího programu vévody z Edinburghu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 05. 01. 2022 15:22
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (Duke of Edinburgh’s International Award neboli DofE) je prestižní vzdělávací program, který podporuje základní a střední školy, dětské domovy či střediska volného času. V roce 2020 se do programu zapojil také Liberecký kraj. Memorandem o spolupráci se zavázal poskytnout finanční podporu ve výši 10.000 korun každé své příspěvkové organizaci, která je do programu přihlášena. Nyní, na začátku roku 2022, se jedná o 8 příspěvkových organizací a další mohou o podporu Libereckého kraje zažádat, podmínkou je uzavření smlouvy o spolupráci přímo s DofE.

„Od 1. ledna 2021 vstoupilo v našem kraji do programu DofE asi 157 mladých lidí a celkově je v kraji aktivně zapojeno 110 účastníků. Cenu v loňském roce dokončilo 23 absolventů. Pokud to epidemiologická situace dovolí, bude jim na jaře slavnostně předán prestižní certifikát,“ uvedl Dan Ramzer, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Úkolem projektu je podporovat děti a mládež ve věku 14 až 24 let v osobním rozvoji a získávání zkušeností pro jejich budoucí život a zaměstnání. Aktivitám se mladí lidé věnují dobrovolně. Doba trvání se odvíjí od zvolené úrovně programu – bronzové na minimálně 6 měsíců, stříbrné v délce nejméně jednoho roku a zlaté na alespoň rok a půl. Po úspěšném splnění svých cílů žáci získávají prestižní certifikát, který uznávají zahraniční univerzity i zaměstnavatelé.

„Dobrovolníci z řad mládeže v loňském roce absolvovali celkem 631 dobrovolnických hodin, kdy pomáhali s úklidem životního prostředí, seniorům v domovech nebo doučováním mladších spolužáků,“ dodal Ramzer.

Mezi nově zapojenými organizacemi je Gymnázium u Balvanu v Jablonci nad Nisou, jehož žáci (36 zapojených účastníků) i přes nepříznivou epidemiologickou situaci dokončili bronzovou cenu DofE. Dalšími školami s aktivním zapojením studentů jsou Gymnázium Česká Lípa – 17 účastníků – a Střední zdravotnická škola v Turnově – 14 účastníků.

Studenti se věnují tomu, co je zajímá: učí se nový cizí jazyk, rozvíjejí prezentační dovednosti, hrají na hudební nástroje. Mohou se zlepšit v běhání či týmových sportech. Oblast dobrovolnictví je součástí programu, ve kterém se zapojují do pomoci svému okolí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky