Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Inkubátor ve sklářské škole v Šenově podpoří rozvoj mladých talentů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 01. 2020 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Škola a sklo — inkubátor na cestě do života. Tak se jmenuje přeshraniční projekt, jemuž vdechují život na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově ve spolupráci se saským městem Reichenbach. Díky němu se zrodil inkubátor talentů, jenž umožní rozvoj mladým talentovaným tvůrcům.

Hlavním cílem projektu je vytvoření přeshraniční sítě vzájemně spolupracujících středních škol, zaměřené na zachování tradičních uměleckých řemesel, a to zejména uměleckého sklářství. „Rekonstrukce budovy přilehlé k Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské je dalším světlým střípkem do mozaiky investic v Kamenickém Šenově. Jsem moc rád, že projekt je namířen na spolupráci této střední školy se žáky základních a základních uměleckých škol. Takto by ta spolupráce měla vypadat,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Díky otevření inkubátoru talentů se sklářské škole otevírá další možnost rozvoje výuky sklářství pro nadané děti z České republiky a Německa. „Zrekonstruovaný objekt v Horské ulici v Kamenickém Šenově má nově zařízené prostory pro sklářské a výtvarné disciplíny, například dílny na vinuté perle a mozaiku. Dílny a ateliér budou sloužit k umělecké činnosti v rámci workshopů a kurzů. Jsem rád, že jsme mohli v rámci grantu a podpoře Libereckého kraje nevyužívaný objekt bývalého chlapeckého Domova mládeže obnovit a navrátit ke smysluplnému využití,“ doplnil ředitel školy Pavel Kopřiva.

Projekt Škola a sklo – inkubátor na cestě do života funguje díky Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 — 2020. Vedoucím partnerem projektu je Město Reichenbach, českými partnery projektu jsou Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově a Liberecký kraj, jenž zajistil provedení investiční části projektu — rekonstrukci objektu bývalého domova mládeže, který se stane základnou pro další spolupráci partnerů.

Celkové náklady na vybudování inkubátoru činí 13.909.370,48 korun, z toho samotná stavba vyšla na 12.302.229,99 korun a vybavení na 1.356.107,50 korun. Částky jsou včetně daně z přidané hodnoty. „Pokud poskytovatel dotace kraji schválí žádost o dotaci v plném rozsahu, může kraj získat příspěvek téměř 12 milionů korun,“ naznačila Radka Loučková Kotasová, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Akce však ještě není celkově ukončena a celkové náklady tak budou vyčísleny později.  „Jsem rád, že jsme přispěli ke zrodu tak užitečného projektu. Investice do vzdělání je tou nejlepší investicí,“ poznamenal náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek Jan Sviták.

Mezi městem Reichenbach a šenovskou střední školou funguje intenzivní spolupráce, v rámci které se dosud uskutečnilo šest workshopů, šest výtvarných kurzů, pět společných poznávacích cest, dvě společná česko-německá setkání Napříč generacemi a po dvou výstavách studentských prací a vědomostních olympiádách. Studenti a pedagogové v tomto roce ještě absolvují tři uměleckořemeslné workshopy, dva vícedenní výtvarné kurzy, jednu společnou vzdělávací cestu a vědomostní olympiádu.

„Kraj se dlouhodobě věnuje nadějným talentům, a to nejen v oblasti umění či sportu, ale třeba i řešení, nápadů a inovací; s naší podporou už například funguje podnikatelský inkubátor. Sklo a Liberecký kraj k sobě patří a jsme rádi, že jsme mohli pomoci rovněž ke vzniku této mezinárodní líhně mladých sklářských tvůrců. Spolupráce mezi naším regionem a Saskem úspěšně funguje v mnoha směrech a věřím, že spolupráce českých a německých sklářů přinese zajímavé výsledky,“ řekl hejtman Martin Půta.

Nechybí ani péče o společné kulturní dědictví: projekt se zaměřuje též na prezentaci historických odborných knih a vzorníků z 19. století a počátku 20. století. Dočkají se digitalizace a doplní je překlad do češtiny. Posléze vznikne ucelená databáze obrazového materiálu pro uměleckořemeslnou výuku a především inspiraci mladých sklářů.

„Je dobře, že se nezapomíná na významnou součást kulturního dědictví našeho kraje, kterou sklářství bezesporu je. Právě ono proslavilo region po celém světě a díky této staleté tradici můžeme nyní do kraje lákat návštěvníky na unikátní projekt Křišťálové údolí. Aby mohl být úspěšný, musí být živé sklářské řemeslo. To souvisí se zájmem o studium na sklářských školách. Přeshraniční inkubátor je dalším dobrým dílem v této skládačce,“ dodala Květa Vinklátová, radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

 

loga

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky