Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hosté z Normandie navštívili krajský úřad

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 08. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Návštěva dvou desítek hostů z francouzského města Demouville, které je partnerem městyse Zásada, proběhla pod záštitou hejtmana Libereckého kraje ve středu 1. srpna. Na krajském úřadě je přivítal náměstek hejtmana Petr Tulpa. Cílem projektu je podpora vzájemné spolupráce česko-francouzských partnerských obcí a výměna zkušeností v oblasti kultury, historie, tradic a fungování státní správy.  Výměnný pobyt se konal již po čtvrté.

„Jsem rád, že takovéto projekty probíhají. Výměna zkušeností na mezinárodní úrovni vždy přináší prospěch pro obě strany. Liberecký kraj může přispět drobnou podporou akce, přijetím hostů na kraji, představením Libereckého kraje a diskusí o fungování státní správy. A tak vedle oficiálního úspěchu akce jsem nabyl přesvědčení, že neformální přijetí hostů splnilo svůj účel – poznat lidi v jiné republice v jejich normálním životě,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

Jedná se o výměnný pobyt mezi městysem Zásada a francouzským městečkem Demouville, které se nachází v Normandii, poblíž města Caen. Hosty tvoří zpravidla francouzské rodiny nebo části rodin. Ubytování jsou v českých rodinách, převážně v Zásadě, a dále také v Loužnici, Držkově, Velkých Hamrech a Jablonci nad Nisou.

Pobyt, který trval od 31. 7. do 7. 8. 2018, se koná se již počtvrté, původně byl orientován pouze na mládež, tedy žáky ZŠ Zásada, a poté se rozšířil i na dospělé. Na oficiální úroveň povýšila toto partnerství smlouva, která byla podepsána v prosinci 2013 starostkou městyse Zásada a starostou města Demouville.

Souběžně s výměnnými pobyty rodin jsou organizovány i výměnné pobyty francouzské strany ve spolupráci se ZŠ Zásada a školou v Demouville. Organizačně zajišťuje akci ředitel Gymnázia u Balvanu v Jablonci nad Nisou Jiří Kozlovský.  

Návštěvníci zavítali v průběhu své cesty v Libereckém kraji kromě krajského úřadu také na Sychrov, do Jablonce na exkurzi ve firmě Preciosa Ornela či na Černou Studnici.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky