Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj si připomíná záslužnou činnost pedagogů. Při příležitosti Dne učitelů ocenil 22 osobností

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 03. 2023 12:38
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Již podevatenácté Liberecký kraj uspořádal slavnostní setkání spojené s oceněním vybraných pedagogických pracovníků ze škol a školských zařízení v regionu. Akce pod záštitou náměstka hejtmana Jiřího Čeřovského se konala 30. března v multimediálním sále Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Role pedagoga je v dnešní době velmi významná. Pro žáky je učitel jistým vzorem, musí umět předat vědomosti, zároveň dobře motivovat ke vzdělávání a pomoc se zorientovat v dnešní nelehké době. Jsem rád, že můžeme prostřednictvím slavnostního předání ocenění poděkovat nejlepším pedagogům našeho kraje. Již samotná nominace na ocenění ukazuje, že práci těchto pedagogů oceňuje i jejich okolí,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Letos se sešlo celkem 42 nominací z nichž bylo vyznamenáno 21 pedagogických pracovníků. Ocenění je možné udělit ve třech kategoriích: I. Významný přínos pro rozvoj školství v Libereckém kraji, II. Ocenění za dlouhodobou pedagogickou činnost a III. Zásluhy o rozvoj školství v Libereckém kraji. Ve všech kategoriích mohli být navrhovateli ředitelé škol, pedagogické kolektivy, školské rady, profesní sdružení a školské asociace, Česká školní inspekce a představitelé samosprávy kraje a obcí jako zřizovatelů škol.

„Výběr oceněných z došlých návrhů provedli členové Výboru pro výchovu, vzdělávání, zaměstnanost Zastupitelstva Libereckého kraje,“ dodal Čeřovský.

Každý oceněný pedagog obdržel dar v podobě umělecky zpracované dvojice sklenic. Autorkou návrhu ocenění je Nicole Jarošová, studentka druhého ročníku oboru Produktový design Střední uměleckoprůmyslové školy v Železném Brodě. Tvar sklenic je inspirován pohyby tanečních partnerů. Pohyb je zastaven v okamžiku, kdy vyšší sklenice přelévá šampaňské do menší, což symbolizuje princip vzdělávání. Charakter perlivého nápoje je vytvořen směsí různých korálků. Sdílení nápoje představuje oslavu výhry a zároveň přelévání dovedností. Trofej zdůrazňuje důvěru a otevřenou mysl při přijímání nových nápadů či názorů.

„Každý rok odbor školství oslovuje jednu z pěti středních uměleckých škol, aby vymyslely nějaký drobný předmět – dar, který bude mít v sobě něco symbolického ve vztahu ke školství, učitelům, vzdělávání. V minulosti to byl například skleněný brk, skleněný strom poznání či stylizované barevné křídy,“ vysvětlil Čeřovský.

Na slavnostním oceňování vystoupili žáci Základní umělecké školy Liberec a chlapecká část pěveckého sboru Severáček. O květiny pro vyznamenané se postarali žáci a pracovníci oboru zahradnické práce ze Střední odborné školy z Jablonecké ulice v Liberci. Občerstvení zajistili žáci a pracovníci Střední školy z Lomnice nad Popelkou.

Ocenění pedagogové:

I. kategorie „Významný přínos pro rozvoj školství v Libereckém kraji“

Mgr. Pavla Machová (Gymnázium Česká Lípa)

Mgr. Kryštof Špidla, Ph.D. (Gymnázium Frýdlant)

 

II. kategorie „Ocenění za dlouhodobou pedagogickou činnost“

Alena Čechová (MŠ v Olešnici)

Miroslava Čermáková (ZUŠ v Novém Boru)

Mgr. Pavel Černý (ZŠ Školní 2520, Česká Lípa)

Bc. Milan Fedorko (ISŠ Vysoké nad Jizerou)

Mgr. Ivo Filip (ZŠ Žižkova v Turnově)

Vladimír Hrdina (ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant)

Mgr. Milan Matějka (ZŠ Skálova v Turnově)

Jana Najmanová (MŠ Pohádka v Liberci)

Mgr. Ivana Novotná (ZŠ a MŠ v Kamenickém Šenově)

Mgr. Michal Polman (ZŠ Mozartova, Jablonec nad Nisou)

Mgr. Miloslava Rozsypalová (ZŠ a MŠ v Kunraticích u Cvikova)

Radovan Rudolf (SUPŠ a VOŠ, Jablonec nad Nisou)

Jana Řídká (MŠ Dřevěnka Alešova v Turnově)

Iveta Salabová (Dětský domov Semily)

Kristina Suske, DiS. (ZUŠ v Doksech)

Bc. Vlasta Tesařová (MŠ V Zahradě, Liberec)

Mgr. Břetislav Tomeš (ZŠ Přepeře)

Mgr. Hana Vavřenová (ZŠ Dr. F. L. Riegra, Semily)

Mgr. Zdeněk Vejcl (ZŠ Jilemnice)

 

III. kategorie - „Zásluhy o rozvoj školství v Libereckém kraji“

Mgr. Luděk Tesarčík, dlouholetý (19 let) metodik základního a základního uměleckého vzdělávání odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky