Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava v Praze prezentuje i jablonecké sklo a bižuterii a poté pojede do Číny

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 09. 2014 12:53
  • Školství

Sdílet článek

Unikátní výstava Concerto Glassico organizovaná sdružením České umění skla byla koncem srpna zahájena na pražském Hradě, na nádvoří Toskánského paláce.

Pozván byl i primátor Jablonce Petr Beitl, jako zástupce města skla a bižuterie, a náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Hana Maierová na pozvání  Pavla Kopáčka, předsedy Svazu výrobců skla a bižuterie z Jablonce n. N.

Výstava Concerto Glassico je rozsáhlou prezentací českého sklářského a bižuterního průmyslu, který má právě v Jablonci nad Nisou bohatou tradici. Zastoupené je nejen sklo, lustry a bižuterie s vysokým podílem ruční práce, ale podstatná část je také věnována sklářskému školství, vzdělávání a budoucnosti celého odvětví.

„Přál bych českému sklu a bižuterii, aby se stalo nositelem tradic a reprezentantem moderní a vysoké kvality v zahraničí, tak jako tomu bylo dříve. Velmi si cením práce všech, kteří dnešní výstavu zrealizovali a přispěli tím ke znovuoživení tradice skla a bižuterie,“ řekl mimo jiné primátor při slavnostním zahájení.

V rámci výstavy se konají doprovodné akce, přednášky na téma sklo v architektuře, prezentace uměleckých sklářských technik atd. České umění skla již svým názvem napovídá, že se jedná o elitní seskupení toho nejlepšího co český sklářský a bižuterní průmysl nabízí. Mezi členy sdružení patří např. Moser, Preciosa lustry, Granát Turnov, jablonecký Svaz výrobců skla a bižuterie, SUPŠ Kamenický Šenov a mnoho dalších.

„Představují se tu také dvě naše školy – jablonecká Střední škola řemesel a služeb a také VOŠ sklářská z Nového boru,“ připomněla hana Maierová s tím, že výstava bude putovat do zahraničí, včetně Číny. 

Výstava Concerto Glassico je v Toskánském paláci na Hradčanském náměstí k vidění do 28. září.

P.S: Před více než dvaceti lety se do Svazu výrobců skla a bižuterie sdružila cca padesátka podnikatelů. Členy jsou nejrůznější výrobci skla a bižuterie, bižuterních polotovarů, svítidel a lustrů, mincí a medailí, a dokonce některých zlatnických a šperkařských výrobků. Předsedou tohoto dobrovolného zájmového sdružení je jablonecký rodák Pavel Kopáček, který se přes 40 let věnuje sklářské a bižuterní tradici nejen na Jablonecku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky