Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V rámci odborné praxe školáci zkrášlují rakouské město

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 05. 2016 16:09
  • Školství

Sdílet článek

Šestým rokem rozvíjí Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Turnov úzkou spolupráci s rakouským městem Ybbsitz. Žáci oboru umělecké kovářství a zámečnictví, design kovaných předmětů, v rámci praxe zkrášlují různá zákoutí města. V Rakousku tak za několik let spolupráce už vykovali například plot, ale i různé dekorace a při poslední praxi vyzdobili výklenky průchodu historického domu.

„Žáci jezdí na čtrnáctidenní odbornou praxi do rakouského městečka Ybbsitz, aby zde podle starostou vybraného návrhu vytvářeli umělecké kované dílo. Postupně ozdobily Ybbsitz mříž na oknech Galerie Alfréda Habermanna, plot u historické budovy, tři kované kříže, jeskynní rytíř Tannhäuser, několikametrové dvě odkvétající pampelišky. Letos dal starosta Ybbsitz Josef Hofmarcher jako zadání práce pro odbornou praxi vyzdobení dvou třímetrových výklenků v průchodu u historického řemeslného domu,“ uvedla ředitelka školy Jana Rulcová.

Mladí umělci vytvořili návrhy, z nichž pak starosta města v březnu vybral dílo Petra Novotného, žáka druhého ročníku. Letos v dubnu tak v zapůjčené kovárně sedm chlapců, v doprovodu technologa Miloslava Kalába, od rána do večera bušilo do kovadlin. Po povrchové úpravě a instalaci bude průchod zdobit mohyla z myší, které se chtějí dostat k pochoutce v podobě velkého preclíku a dvou ptáků bojujících o uzenou kýtu.

„Toto šestileté období spolupráce bude letos završeno otevřením výstavy prací našich kovářů při Ferraculu, které se koná každé dva roky jako mezinárodní setkání uměleckých kovářů a kde je naše škola prezentována jako nejlepší ve střední Evropě. Dne 17. června budou na slavnostním zahájení Turnov prezentovat zástupci školy,“ upozornila ředitelka školy.

Turnovští kováři také ve středu 18. května, ve 12.30 hodin, absolvují  veřejnou „obhajobu maturitní práce“, před BBejby, která zároveň otevře novou expozici v BBart Turnov pod názvem „Pod hladinou moře“. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky