Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Stipendijní program Libereckého kraje se rozrostl o další obor. Společnost Preciosa začne podporovat technology silikátů

13. 09. 2016

Do stipendijního programu Libereckého kraje vstupuje už druhý zaměstnavatel. Je jím společnost Preciosa, a.s., která formou stipendií bude finančně podporovat žáky studující obor Technolog silikátů na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Dnešního slavnostního podpisu Smlouvy o spolupráci při realizaci stipendijního programu se za Liberecký kraj zúčastnil hejtman Martin Půta, za společnost Preciosa, a.s. předseda představenstva Ludvík Karl a za Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou její ředitel Libor Doležal.  Smlouva je uzavřena do 30. června 2020 s možností jejího prodloužení.

„Naším cílem je praktická výuka žáků přímo ve firmách tak, aby si zaměstnavatelé mohli vybírat své budoucí zaměstnance a naopak žáci se učili to, co budou v praxi opravdu potřebovat. Velmi si tak cením, že budeme spolupracovat s tak významnou společností a regionálním zaměstnavatelem, jakou Preciosa je. Nejen, že si uvědomuje nedostatek kvalifikovaných odborníků, ale sama se aktivně snaží přispět k vyššímu počtu žáků vzdělávajících se v potřebném oboru,“ uvedl při podpisu hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Podle předsedy představenstva společnosti Preciosa a.s. je otevření nového stipendijního programu Technolog silikátu významnou událostí. Ludvík Karl uvedl: „České sklo, český křišťál není jen součást české historie a kultury, ale je to i současnost a pevně věřím, že české sklo, český křišťál má i svoji budoucnost. Jednou z podstatných  podmínek dalšího rozvoje tohoto krásného odvětví je zajištění kontinuity předávání příslušných znalostí a dovedností z generace na generaci. To bez odborně vzdělaných a v praxi připravovaných sklářských odborníků by ale dlouhodobě nebylo příliš reálné. Proto Preciosa velmi vítá příslušnou aktivitu Libereckého kraje a nejen, že ji podporuje, ale chce a bude i její součástí.

Zařazení maturitního oboru Technologie silikátů do stipendijního programu Libereckého kraje je podle ředitele sklářské školy zásadním krokem k podpoře výjimečného a potřebného studijního oboru. „Věřím, že stipendium může být jedním z klíčových faktorů pro žáky 9. tříd při výběru střední školy. Uplatnění absolventa, technologa skla, na trhu práce je vynikající a firmy je již netrpělivě vyhlíží. Absence celé jedné generace technologů je citelně znát. Myslím si, že to je základní poselství dokumentu zaštítěného hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a Ludvíkem Karlem, předsedou představenstva Preciosa, a.s. Zároveň je to přímý důkaz potřeb sklářského průmyslu hledajícího tento typ odborníků do svých provozů. Všem, kteří se podíleli na jednáních o zařazení Technologie silikátů mezi podporované obory, děkuji,“ doplnil ředitel školy Libor Doležal.

První společnost, která se do stipendijního programu Libereckého kraje zapojila, bylo Zemědělské obchodní družstvo Brniště (ZOD Brniště). Podporuje obory Zemědělec – farmář a Agropodnikání, které se vyučují na Střední škole hospodářské a lesnické Frýdlant.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624