Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mladí optici vyrůstají v Turnově v kroužku projektu TechUp

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 03. 2014 14:56
  • Školství

Sdílet článek

Dvakrát měsíčně dochází desítka žáků ze základních škol do volnočasového kroužku zaměřeného na různé technické oblasti, který probíhá v rámci projektu TechUp v Obchodní akademii, Hotelové škole a Střední odborné škole v Turnově.

 

„Kroužek v turnovské škole je mojí třetí návštěvou aktivit projektu TechUp. Zatím jsem se setkala s výhradně pozitivními ohlasy, které projekt doprovází. Sama jsem poznala, že se žáci při různých činnostech aktivně zapojují, spolupracují a baví se. Velkým přínosem pro školy je, že si nenucenou formou lákají a v jednotlivých kroužcích i připravují potencionální žáky. Při mé návštěvě technického kroužku právě dnes zaměřeného na optiku se mi dostalo několika odpovědí od dětí, že by je v budoucnu právě obor Jemných mechanik (dříve Optik), případně jiný technický obor, lákal,“ svěřuje se se svými dojmy Alena Losová, radní pověřená vedením resortu školství, mládeže a zaměstnanosti.

 

Velkým plusem projektu pro zapojené střední školy je možnost získat nové vybavení pro využití v jednotlivých kroužcích a projektových dnech pro žáky základních škol. Střední škola v Turnově tak mohla nakoupit vybavení za více než půl milionu korun, např. stolní výukový obráběcí CNC stroj, 3D tiskárnu, 3D scanner, zařízení pro tepelné tvarování optických prvků a přístroj na měření optických prvků. Nově pořízené přístroje využijí rovněž žáci střední školy v klasické výuce.

„Se zapojením do projektu TechUp jsme neváhali, protože na základě minulých zkušeností víme, že právě nejlépe zapůsobíme na žáky základních škol osobními setkáváními a ukázkami toho, co se u nás mohou naučit. Na děti působí i to, pokud jim můžeme ukázat moderní vybavení, s kterým by přišly při studiu do styku. Právě v možnosti dovybavení spatřuji druhé velké plus tohoto projektu,“ přidává své zkušenosti ředitelka OA, HŠ a SOŠ v Turnově Milena Lednejová.

 

Škola nabízí v rámci projektu kroužek pro žáky základních škol, zaměřený na různé technické oblasti (např. optiku), Technický a Optický seminář pro žáky středních škol, projektové dny pro žáky základních škol s ukázkou a vyzkoušením přístrojů a nástrojů v odborných dílnách. Podílela se také na vzniku Metodického centra pro technické obory, kde dochází k výměně znalostí a zkušeností pedagogů základních a středních škol.

 

Liberecký kraj získal celkem na projekt „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji (TechUp)“ finanční dotací 58 milionů korun, kterou poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Hlavním cílem projektu je přiblížit a zpopularizovat technické a přírodovědné vzdělání žákům základních a středních škol.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=8qtWmqU6QVc&feature=youtu.be=player_embedded

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky