Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpoří zasněžování v Bedřichově

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 12. 2016 15:19
  • Školství

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje na svém včerejším zasedání vyslovila souhlas s přijetím závazku ve výši 5.000.000 Kč. Liberecký kraj se zavázal ke spoluúčasti na projektu nazvaném Zasněžování běžeckých stop – Bedřichov stadion. Jeho realizátorem je obec Bedřichov, která jej předloží Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR s žádostí o poskytnutí dotace. Cílem projektu je rekonstrukce zasněžovacího systému v prostoru bedřichovského stadionu běžeckého lyžování a přilehlých pozemků.

„Podporujeme tento projekt, protože umožní přivést do regionu investici, která je dlouhodobě potřebná. Podmínkou k poskytnutí dotace je kofinancování projektu z dalších zdrojů a Liberecký kraj je přirozeným partnerem obce Bedřichov. Její rozpočet však nestačí na kompletní pokrytí spolufinancování, a proto jsme se rozhodli pomoci. Bedřichov je jedním z nefrekventovanějších nástupních míst na Jizerskou magistrálu a z pohledu cestovního ruchu má nadregionální význam. Je to také místo startu Jizerské 50, která propaguje i prostřednictvím televizních obrazovek Liberecký kraj na celém světě,“ vysvětluje Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Petr Tulpa, náměstek hejtmana, v jehož gesci je i sport a tělovýchova jej doplňuje: „Zasněžování Bedřichova má velký význam i pro trénink mladých sportovců z Liberecka i Jablonecka. V loňském roce to bylo v rámci tohoto souměstí jedno z mála míst, kde se mohly děti věnovat pravidelnému tréninku svého oblíbeného sportu. Díky zasněžení závodního okruhu pro potřeby Jizerské 50 tu ležel sníh až do března.“

Celkové náklady projektu jsou předpokládány ve výši 11.994.541 Kč. Liberecký kraj přislíbil kofinancování ve výši 5.000.000 Kč. Obec Bedřichov by se měla podílet na jeho realizaci částkou 1.000.000 Kč a zbylou část, tj. 5.994.541 Kč, bude Bedřichov žádat na ministerstvu. O poskytnutí dotace se zatím nerozhodlo, neboť její poskytnutí je podmíněno právě poskytnutím dotace ze státního rozpočtu.

Běžecké lyžování je jedním z nejoblíbenějších sportů v Libereckém kraji. Provozuje ho stále více lidí, a to na všech výkonnostních úrovních. Od vrcholových sportovců přes „hobíky“ až po vyložené turisty, kteří na běžkách nehledají výkony, ale odpočinek, relaxaci a obdiv ke kráse zimní krajiny. Zima v posledních letech šetří sněhem i ve vyšších polohách, a proto jí musíme pomoci umělým zasněžováním. V sezoně 2015/2016 trvala na Jizerské magistrále sezona celkem 90 dní, rolbaři najezdili při úpravách tras necelých pět tisíc kilometrů. Počátek zimy byl nepříznivý, nicméně lyžovalo se dlouho a naposledy vyjeli lyžaři do upravených běžeckých stop 4. dubna 2016.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky